Nem lehet népszavazást tartani az akkumulátorgyárakról

Megosztás

Az Alkotmánybíróság szerint sem lehet népszavazást tartani arról, hogy végre Szijjártó Péter helyett valóban az ott élők dönthessenek abban a kérdésben, hogy akarnak-e akkumulátorgyárat az adott településre: a testület ugyanis elutasította az LMP panaszbeadványát.

Ami igazán meglepő, az a döntés indoklása: az AB álláspontja szerint ugyanis az LMP olyan kérdésben akart népszavazást tartani, „amely a helyi önkormányzatok gazdasági autonómiájába tartozik”. A probléma csak az, hogy pont ezt az autonómiát írja felül a kormány minden egyes alkalommal, amikor kiemelt beruházásnak minősít minden ilyen gyárépítést.

Legutóbb az ácsi példa esetében láthattuk mindezt: a külügyminiszter már napokkal korábban bejelentette Kínában, hogy új gyár épül, a kormány azonnal kiemeltnek minősítette a beruházást, és az érintettek csak utoljára értesültek az egész ügyről, pont akkor, amikor már semmilyen valódi beleszólásuk nem volt. Pontosan tudjuk, hogy a Fidesz rendszerében mindig előre megszületik a döntés arról, hogy nem lehet népszavazást tartani, majd a különböző testületek feladata már csak az, hogy érveket találjanak ehhez. Mi azonban nem adjuk fel a harcot, mert teljesen egyértelmű, hogy a magyar emberek többsége nem támogatja az akkumulátor-gyarmatosítást. A népakaratot pedig legfeljebb ideig-óráig lehet korlátozni, de végül mindig utat tör magának.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek